На 30 ноември 2023 г. се проведе работна среща  на ръководството на СФ „Металици“- КНСБ с мисията на ОИСР – комитет по стоманата във връзка с кандидатстването на България за член в ОИСР.

На срещата, председателя на СФ „Металици“, инж. Васил Яначков и зам. Председателя на СФ „Металици“, г-жа Ренета Петрова  представиха пред  участниците от ОИСР  и Министерство на икономиката и индустрията на България изчерпателна информация за процесите протекли в условията на демократични  промени, и по- конкретно в индустрията и в стоманодобива на България.

На тържествена церемония в СТЕМ центъра на ПГ „Цар Иван Асен II“ на15 декември 2023 г , бе проведено награждаване на участниците в конкурса за есе на тема „Металите – за дигитална и зелена планета“. Конкурсът бе резултат от сътрудничеството между професионалната гимназия, „Химико технологичен и металургичен университет“- София и „Българска асоциация на металургичната индустрия“, под патронажа на кмета на Община Асеновград и с подкрепата на КЦМ АД и Рефран ЕООД. Есетата на участниците бяха оценени и класирани от Комисия на факултета по металургия и материалознание на ХТМУ в състав: доц. д-р Розина Йорданова, доц. д-р Светла Янкова и доц. д-р инж. Росица Гаврилова...

В периода 2-3 Декември 2023г. Председателят на СФ МЕТАЛИЦИ  инж. Васил Яначков  участва Редовен конгреса на турския синдикат  от металната индустрия Birleşik Metal İŞ – DISK. Конгресът се проведе в гр. Истанбул, Турция ,х-л Титаник   и като гости бяха поканени  синдикални организации  членове на industriALL European Trade Union.

По време на конгреса се проведе работна среща  между Председателя на СФ МЕТАЛИЦИ ,инж. Васил Яначков и Председателя на Birleşik Metal İŞ  г-н Аднан Сердароглу. На срещата беше заявено задоволство от двамата синдикални лидери за взаимодействието между двата синдиката по целия спектър от синдикални и социални проблеми  през последните повече от 10 г. Изразено беше и намерение  това взаимодействие да получи реализация и развитие и в бъдеще между двата синдиката.

Ръководството на Синдикална  федерация „Металици“  най- сърдечно  поздравява  всички български металурзи, които и днес, и в студ, и в пек полагат своя тежък професионален труд. Ние сме убедени, че пътят към  успеха преминава  през обновяване  и внедряване на  иновативни технологии, в същото време  обаче  и най- добрите идеи и най- новите технологии,  не могат да намерят своята реализация ако няма професионално подготвени  и мотивирани работници.

Справяне с кризата на разходите за живот.

Заедно в солидарност.

Живеем в необикновени времена и това изисква извънредни мерки! Ситуацията в Европа става все по-критична. Работниците и техните профсъюзи в цяла Европа се мобилизират за по-високи заплати и стабилна покупателна способност за борба с кризата с разходите за живот. Тези оправдани искания предизвикват социални вълнения в много страни. Нашите „Заедно“. В действие. Кампанията „За по-високи заплати“ е по-актуална и по-необходима от всякога, определяйки посоката на общи действия за справяне с настоящата криза.

СО на КНСБ при Аурубис България АД обявява търг за отдаване под наем на Почивна станция на СО на КНСБ при Аурубис България АД в гр. Поморие.

За повече информация  и получаване на тръжна документация в офиса на СО на КНСБ в Аурубис България АД , на тел. 0728 6 2242 или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Срок за прием на документи до 26.08.2022 г.

На 28 април 2022  се проведе 6 –тия редовен конгрес на Синдикална Федерация „Металици” -КНСБ в гр. София.

Председателят на СФ „Металици”, инж. Васил Яначков, представи пред делегатите и гостите на конгреса отчет за дейността на федерацията за мандатния период 2016-2022 г., в няколко направления - Колективното договаряне и доходите в бранш металургия, Защита на трудовите и социални права на металоработниците, международна дейност , проекти и обучения.

Днес 31.03.2022г. в Министерство на икономиката и индустрията се проведе работна среща на социалните партньори от металургията и ръководството на министерството.

Днес 24 февруари 2022 г. беше подписана съвместно от министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков нова наредба  по безопасност и здраве в металургията.